fredag 2 maj 2014

Fakta om kaninungar

Dräktigheten:

När kaninungarna är i mammans mage så ska man helst inte bära mamman detta får man inte göra när hon är i ca vecka 2 och uppåt. Man ska gärna ge mamman mycket vitaminer och det går att köpa på en vanlig djurbutik. Personligen så brukar jag köpa en liten flaska från djurmagazinet som kostar ca 60 kr. Man droppar bara några droppar i vattnet beroende på storlek på kanin och vatten flaska. När kaninmamman är på sina sista dagar av dräktigheten så ska man lägga in extra mycket halm och hö som hon kan boa med. Om kaninen gör det för tidigt så brukar det ofta bara vara skendräktighet.

Födseln:

 När ungarna kommer så ska man låta mamman vara ifred ett litet tag och sen plocka bort dom dödfödda ungarna. Då måste man kolla om mamman bryr sig att man är och rör vid ungarna och om hon blir sur då så är det bäst att ta ut henne från buren så att hon inte är "med" när man rör vid ungarna. Om hon inte bryr sig så gör det inget. Men innan man gör det så tvätta händerna med en luktfri tvål eller ha på dig plast handskar så att inte mamman känner lukten av dig. Vissa brukar spruta parfym på mammans näsa fast det brukar inte förbättra saken. 

Ungarna växer:

När ungarna är mindre så brukar jag väga dom ca varannan dag för att kolla vilken unga som behöver mer di och så. För det är ju inte bra om den går ner i vikt och dom brukar ofta få sin päls ganska fort fast dom som ska få mycket päls brukar ofta få minde päls en dom andra i kullen. Så om den ska bli lejonhuvad brukar den oftast vara kal vid nacken. När ungarna blir ca 2 veckor gamla brukar det öppna ögonen och krypa ut ur boet. Man kan även börja sen könen. Killen brukar ofta ha mer som en liten "prick" och tjejen lite mer som ett "sträck". Dom brukar dom också smaka på lite gräs och andra saker som dom hittar. Det är inget farligt att dom smakar lite. När ögonen öppnas så ska man inte vara och pilla då kan dom lätt få ögoninflammation och kanske nedsatt syn. 

Hoppas ni lärde er någonting! // Klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar